Vroeger stal je de show met een bos tulpen, dan was je helemaal het mannetje. Tulpen stonden voor rijkdom en weelde. Inmiddels is het ‘de normaalste zaak’ van de wereld dat je een bossie Hollandse tulpen op tafel hebt. Dat is niet erg, dat is juist geweldig. Zo kan iedereen genieten van de prachtige tulp, de tulp waarvan velen denken dat ze uit Nederland komt. Maar jij en ik weten dat dat niet klopt. De Tulp is Iranees!
Vroeger kon je landgoed ruilen tegen tulpenbollen, zoveel was de bloem waard. Haar geldelijke waarde is dan wel wat gezakt, de symboliek van Tulpen groeit nog steeds. Er bestaan inmiddels meer dan 600 cultivars of kweeksoorten in Tulpenland. Extreem ruime keuze dus. Vaak zijn tulpen effen gekleurd, maar ze zijn er ook met vlammen, gekleurde strepen en randjes. Ken je de dubbele tulpen al, die op pioenrozen lijken? Wij houden stiekem het meest van de ‘ordinaire’ rode en witte tulpen. Jij?
Via Iran en Kazachstan reisde de Tulp af richting Europa, ze kwam in Turkije terecht. Verzot op deze weelderige schoonheid staken de sultans haar in hun tulband. Zo kreeg de bloem haar naam ‘Tulipan’, wat tulband betekent, en groeide haar imago als vorstelijke bloem. Een van die Sultans was Soeleiman. Hij had een paleistuin vol tulpen en als blijk van zijn grote rijkdom gaf hij bijzondere gasten een tulp cadeau. Op een dag gaf hij een Tulp aan een Vlaamse edelman. Onder de indruk van de tulpenbol, wilde de edelman een zo goed mogelijk adres voor de Tulp. Hij gaf hem aan zijn vriend die de kruidentuin van de keizer van Oostenrijk verzorgde. Toen de keizer, en zijn kruidentuin, naar Nederland verhuisden, zette de Tulp wortel in Nederland. Maar het duurde niet lang voordat de tulp uit de tuin was verdwenen. Hij was gestolen!
Dit was het begin van de tulpenhandel zoals wij hem kennen. Vanaf pakweg 1600 is de Tulp gemeengoed van Nederland en een van onze grootste en meest geslaagde exportproducten. Beter goed gejat dan slecht bedacht!
* Tulpen groeien door! Houd bij de keuze van vaas rekening met een paar centimeter groei.
* Zorg dat de vaas van binnen goed schoon is en vul deze met koud kraanwater. Doe de bijgeleverde voeding ook direct in het water.
* Zorg dat er geen bladeren in het water hangen, verwijder zo nodig de onderste bladeren. Snijd 2 tot 3 cm van de steeleinden af.
* Zet de vaas op een tochtvrije plek, niet in de zon of bij een warmtebron maar zo koel mogelijk. Zet de vaas niet naast fruit, dan bloeien de tulpen eerder uit.
* Tulpen verbruiken veel water. Vul het water regelmatig bij en maak de vaas ook schoon.
Met dank aan Bloembureau Holland!